Egészséges táplálkozás
A történelemben ritkán válik el egymástól a helyes és az egészséges fogalma.
Némi nehézség árán, de biztos sikerül valami egészségeset találnod, miközben a vonatra vársz vagy a tankolásért fizetsz a benzinkúton, de persze nagyítóval kell majd keresned a cukorban és zsírban gazdag szemét között. Az "alapértelmezett állapot" épp ennek az ellenkezője kellene hogy legyen: minden egészséges terméknek mosolyogva kellene csábítania testünket és elménket az egészséges választás felé.
A diéta minden orvosi eszköz között a legelső, mert folytonosan hat, éjjel-nappal, úgy az ébrenlét, mint az alvás idején; s ez a hatás minden étkezéskor felfrissül és úrrá válik a test minden részén.
Ha ételről van szó, nincs olyan, hogy "rossz étel" vagy "jó étel". A változatosság a lényeg!
Senki sem kényszerít rá, hogy megegyük a szállodai reggelit, csak azért, mert benne van az árban. A könnyű gyomor jó barát, márpedig, ha úton vagyunk, jól jön a barát.
Kezdj el úgy táplálkozni, mintha az életed múlna rajta, mert pontosan ez a helyzet: az életed múlik rajta!
A történelem során először többen halnak bele abba, hogy túl sokat esznek, mint abba, hogy túl keveset; több ember halálát okozza az öregség, mint a fertőző betegségek; és több ember követ el öngyilkosságot, mint ahányat a katonák, terroristák és bűnözők együttvéve megölnek. A kora 21. században az átlagember halálát sokkal nagyobb valószínűséggel okozza a mértéktelen zabálás a McDonald' sban, mint az aszály, az ebola vagy az al-Káida támadása.
A 18. században Mária Antónia francia királyné állítólag azt tanácsolta az éhező tömegeknek, hogy ha nincs kenyerük, egyenek kalácsot. A mai szegények szóról szóra követik ezt a javaslatot. Miközben Beverly Hills gazdag lakosai párolt tofut esznek fejes salátával és quinoával, a nyomornegyedek és gettók szegényei keksszel, chipsszel, hamburgerrel és pizzával tömik magukat.
Az ember fizikuma annak függvénye, hogy mit fogyaszt, ahogy az üzemanyag meghatározza a motor járását.
Az egészséges és nem egészséges táplálkozás közötti határvonal nem az állati/növényi élelmiszerek között húzódik meg. Ha ilyen polaritásban kezeljük az étrendet, akkor egyszerűen egy szakmaiatlan, hamis dilemmát generálunk, ami nem összeegyeztethető a táplálkozástudománnyal.
A kiegyensúlyozott táplálkozás éppoly létfontosságú, mint magának az élelemnek a megléte.
Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség.