Jean Anthelme Brillat-Savarin
A diéta minden orvosi eszköz között a legelső, mert folytonosan hat, éjjel-nappal, úgy az ébrenlét, mint az alvás idején; s ez a hatás minden étkezéskor felfrissül és úrrá válik a test minden részén.
Annak, aki senkiről nem mond rosszat, joga van maga iránt is elnézéssel lennie.
Ha az ember már egyszer átlépett bizonyos határokat, nem lehet tudni, hol fog megállani.
Az ember valódi gyönyörre lel a terített asztal mellett.
A ki barátokat fogad a nélkül, hogy gondoskodnék az ebédről, nem érdemli meg, hogy barátai legyenek.
Aki vendégül hívja a barátait, de maga nem ügyel rá, hogy mily ebéd készül számukra, nem méltó arra, hogy barátai legyenek.
A jó szakács első és legfőképp elengedhetetlen tulajdonsága a pontosság; ez az első kötelessége a vendégnek is.
A szakácsmesterséget meg lehet tanulni, de ahhoz, hogy valaki sütni tudjon, születni kell.
Egy új ételnek a felfedezése többel járul az emberi nem sorsának javulásához, mint ha a tudomány egy új csillagot fedez fel.
A harmadik pohár után a legjobb bort is csak félig-meddig, vagy egyáltalán nem élvezi az ember.
Meghívni valakit annyi, mint felelősséget vállalni a jóllétéről mindaddig, míg a fedelünk alatt marad.
A terített asztal az egyetlen hely, ahol az ember az első órában soha se unatkozik.
Az ételek rendje: nehezekkel kezdeni és erősekkel végezni. Az italok rendje: könnyükkel kezdeni és erősekkel végezni.