6 nyomos ok, hogy céklalevet igyál
A cékla gyönyörű és élénk színe már önmagában is szerethetővé teszi ezt a zöldséget, sokan mégis mellőzik az étrendjükből jellegzetes íze miatt. De, még ha nem is rajongsz feltétlenül a cékláért, nem árt, ha tudod, hogy ez a nagyszerű zöldség az utóbbi időben elképesztő népszerűségre tett szert.
Alacsony zsírtartalmú, tele van erős antioxidánsokkal, gazdag C-vitaminban, és segíti a vas felszívódását. Gyökere és levelei egyaránt fogyaszthatók. Míg a gyökér édes, a sötétzöld levelek keserűek, de kalciumban, vasban és A-vitaminban nagyon gazdagok. Egy pohár céklalé koncentrált formában minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul tele van rostokkal.
Ha mindez még nem győzött meg, az alábbiakban megismerheted a céklalé néhány hihetetlen jótékony hatását.
1. Szabályozza a vérnyomást
A céklalé egyik előnye, hogy átmenetileg csökkentheti a magas vérnyomást. A benne található természetes nitrátok növelik az erekben található nitrogén-monoxid mennyiségét, ami lehetővé teszi, hogy több oxigén áramoljon az agyba, a szívbe és az izmokba, ezáltal csökkentve a magas vérnyomást.
2. Egészségesebbé teszi a bőrt
Ha belül egészséges vagy, az a külsődön is meglátszik. A céklalé vértisztítóként működik, ami elengedhetetlen a bőr ragyogásának és egészségének megőrzéséhez. Emellett gazdag C-vitaminban is, ami segít a foltok eltávolításában, és kiegyensúlyozza a bőr tónusát, természetes fényt adva annak.
3. Kiváló természetes méregtelenítő
A cékla a betalain egyedülálló forrása. Ez a színanyag egyfajta fitotápanyag. Ezek a vegyületek erős antioxidáns, gyulladásgátló és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek.
4. Védi a májat
Kiválóan alkalmas a máj tisztítására, és a méreganyagok eltávolítására. Olyan vegyületek segítségével, mint a metionin és a glicin, megakadályozza a zsírsavak felhalmozódását és serkenti a májsejtek működését
5. Jó hatása van az emésztésre
A pépes céklalé tele van rostokkal, ezáltal segít szabályozni az emésztési folyamatokat, és enyhíti a székrekedést. A cékla gazdag betainban is, ami szintén jótékony hatással van az emésztőrendszer egészségére. Egy pohár céklalé kiváló gyógyír lehet a gyomorrontásra, emésztési zavarokra is.
6. Csökkenti a vércukorszintet
Bár cukorban gazdag, a cékla segít szabályozni a vércukorszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy nem vezet a glükóz koncentrációjának növekedéséhez a vérben. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a céklában található természetes cukrok lassan bomlanak le a szervezetben, így nem okoz hirtelen ugrásokat a vércukorszintben. Éppen ezért a céklalé cukorbetegeknek is ajánlott.
Forrás: ridikul.hu